טיפוח שיתוף פעולה בין הורים ליצירת מעטפת מגינה לילדים
בימים אלו, כאשר העולם בחוץ מסוכן לילדינו גם פיזית וגם רגשית ותודעתית, המעטפת של ההורים חשובה ואף קריטית לשמירה על ה- WELLBEING של ילדינו, ולמניעת התפתחות טראומות קשות, חרדות עמוקות, ואף של חולי ומצוקה גופנית. הבסיס ליצירת מעטפת בריאה הוא שיתוף פעולה הרמוני בין ההורים.
שרי גת
מאת
נובמבר 2023
256
אנחנו בימים של מלחמה.. מציאות מאתגרת של הפגזות, חטופים, וכאב. בתוך המציאות הזו אנו מנסים לנהל "חזרה לשגרה". "החזרה לשגרה" בתוך המציאות הנוכחית מעוררת תקווה יחד עם שאלות רבות, חרדות, חוסר ודאות, צער, כאב, ואפילו רגשות אשמה. כהורים זה מצריך לנהל את משפחתנו בתוך קושי, ועל כתפינו יש עומס רב של ג'ינגולים, התמודדויות, התאמות ורגשות מציפים.
גם ילדינו חווים מציאות מאוד מבלבלת. גם ילדינו פגשו וחוו לאחרונה תקופה של חוסר ודאות, שאלות, ודאגות (קטנות או גדולות). חלקם חוו זאת ממפגש ישיר עם אזעקות או מוות. חלקם חוו זאת בגלל היציאה מהשגרה, לזמן ארוך ולא ברור, וחלקם בגלל שמועות, שאלות וסיפורים.
ישנה תחושה כללית של תנועה בין מפגש שממשיך עם הדאגות, הפחד, וחוסר הודאות, לבין הרצון לחזור לשגרה, ולנורמליות.
המציאות שלנו בימים אלו - היא בדיוק נקודת הבין לבין הזו. כך שעלינו להבין איך לתמוך בילדינו בתקופה שכזו, המזמינה התמודדויות עוצמתיות שונות, גלויות וסמויות. בימים שכאלו, יותר מתמיד, עלינו להצליח לייצר לילדנו מעטפת יציבה חזקה. עטופה, חמה ובריאה. הילדים שלנו כולם, גדולים כקטנים, בהתאם לגילם, זקוקים עכשיו למעטפת כזו יותר מתמיד.
מהי מעטפת?
למעטפת מילים נרדפות רבות, אך כשמה כן היא - היא העטיפה הרגשית, הפיזית, האנושית ואפילו הרוחנית, שעוטפת את ילדינו.
כאשר תינוק נולד - הוא נולד חשוף לעולם, בגופו ובנפשו. הוא פתוח, חסר יכולת להגן על עצמו (פיזית ורגשית), ולשמור על עצמו. העולם שסביבנו (בטח בשנות האלפיים) אינו מותאם לצרכיו של תינוק: אנו חיים בעולם מוצף, מהיר, קר רגשית, ורועש, בעוד שצרכיו של התינוק הם חום, אהבה, נחת, תחושת ביטחון. ועל כן, כבר מינקותנו יש לנו צורך במעטפת - בהגנה שתספק לתינוק את צרכיו. הגנה זו באה לידי ביטוי בנוכחות שלנו, כמו גם באופן פיזי (בגדים שומרים, הגנה מפני נזקים וכו'), באופן רגשי (חום ואהבה, תגובות נכונות, ציפיות נכונות וכו'), הגנה מפני תכנים לא מותאמים, חשיפה לא מותאמת, וכו'..
אותה מעטפת שעוטפת את ילדינו בינקותם, צריכה להמשיך וללוות את ילדינו בהמשך חייהם בהתאם להתפתחותם וצרכיהם. תפקידה לעטוף ולאפשר לאט לאט, ומתוך ביטחון לפתח כוחות פנימיים, הכרות נינוחה ומותאמת עם העולם - כך שלבסוף יוכלו לפגוש אותו כשהם מוכנים ובשלים.
המעטפת יכולה להיות צבעונית, בגוונים שונים של מה שכל מי ששותף אליה מביא (הורים, מחנכים, סבים וסבתות, הקהילה וכו'), אך חשוב שהמעטפת תהיה שלמה ומחוברת. ככל שתעטוף בחמימות, באחידות, ובביטחון - כך הילד יחווה תחושת ביטחון גבוהה יותר, ויוכל להתפתח ממקום בריא ונינוח יותר.
כאשר במעטפת יש סדקים ופרצים - הילד חשוף ל"רוחות" שנכנסות דרכה. הוא נאלץ להתמודד עם אתגרים/תכנים אשר לא תואמים את כוחותיו והתפתחותו, ואז הוא מתקשה לייצר תחושת ביטחון וחוויה שהעולם הוא מקום טוב ובטוח. פעמים רבות הילד יהיה מוצף, טרוד, חרד ומבוהל.
לכן, אחת מאבני היסוד בהורות שלנו, (בכלל, ובטח ובטח בתקופה שכזו) צריכה להיות ביסוס של מעטפת יציבה, בריאה וחמה.
בימים אלו, העולם בחוץ מסוכן לילדינו גם פיזית וגם רגשית ותודעתית; לכן המעטפת כרגע חשובה ואף קריטית לשמירה על ה WELLBEING של ילדינו, ולמניעת התפתחות טראומות קשות, חרדות עמוקות, ואף של חולי ומצוקה גופנית. הבסיס של יצירת מעטפת בריאה הוא שיתוף פעולה בין ההורים (ובהמשך עם כלל סביבת הילד) שיתוף הפעולה בין ההורים הוא משמעותי ומהותי לתמיכה בריאה בילדים שלנו. תמיד, ועל אחת כמה וכמה בתקופה שכזו. בימים שכאלו, שיתוף הפעולה בין ההורים עלול להיות יותר מאתגר מכיוון שאנו, כבני אדם,חווים קושי רגשי ואישי, מה שהופך אותנו לקשיחים יותר מול תקשורת מיטבית, אפילו מול בני הזוג שלנו. ויחד עם זאת, הבסיס של המעטפת הזו הוא מודעות ושיתוף הפעולה בין ההורים
שיתוף פעולה בין ההורים
1) בהירות בגבולות ואחידות במסרים. כאשר אנחנו מצליחים להחזיק את אותם הגבולות ומעבירים את אותם המסרים (כמובן עם הצבע המיוחד של כל אחד מאיתנו), אנחנו מצליחים לייצר תמונה ברורה ואחידה עבור הילדים; גבולות יציבים ומסרים ברורים. כן, זה מצריך שיח והבנה עמוקה בין ההורים לגבי הערכים והמסרים בבית, והגבולות הנובעים מהם.
כאשר יש פערים בין ההורים - המסרים לא עוברים באופן בהיר, אלא באופן נקודתי וזה לא מאפשר לילד לייצב תפיסה פנימית ואחידה לגבי גבולות ומסרים. זה מייצר "חורים", בלבול, וקושי בשיתוף פעולה. לכן חשוב שכהורים נעשה תהליך משותף של זיהוי הערכים ביחד. ליצירת המעטפת בבית.
2) יצירת אווירה אחידה בבית - שיתוף פעולה בין ההורים מאפשר לנו לייצר אווירה בריאה בבית: אווירה אחידה, עם טקסים, עם מסורות , עם הרגלים. אם נצליח לשתף פעולה - נוכל ביחד להנכיח טקסים קטנים, מסורות נחמדות, קצב חיים, והרגלים אחידים ומותאמים. כאשר כל הורה מושך לאווירה אחרת, להרגלים שונים, לטקסים שונים, לשפה שונה - לא נצליח לייצר משהו אמיתי ויציב.
3) תפעול נכון יותר והקלה באתגרים שוטפים - שיתוף פעולה בין ההורים יכול להקל עלינו באופן משמעותי: תפעול נוח יותר של הבית, חלוקה בעבודות הבית, ניהול לוז משותף, חלוקת אחריות, וכו'. מתוך שיתוף הפעולה שלנו, קל לנו לייצר עוד כוחות, עוד יצירתיות, עוד נשימה ונחת.
4) מודלינג של למידה והרחבת הלב ופתיחות לאחרים - מטבע הדברים אנחנו, כהורים, לא נסכים על הכל. מטבע הדברים יהיו מחלוקות - חלקן גם אל מול הילדים. אם נצליח, יחד עם חילוקי הדעות האלו, להנכיח הרגלים של שיח שיתוף פעולה - נוכל לתת לילדים מודלינג של גמישות אישית, יחד עם נקיטת עמדה; מודלינג של הקשבה ופתיחות הלב.
5) תמיכה אמיתית ומשמעותית בילד - כאשר הילד פוגש אתגר (והם כולם פוגשים), הוא זקוק לתמיכה. אם אנחנו כהורים נעבוד בשיתוף פעולה - נוכל לייצר מערך שתומך בו, עם מענה הרבה יותר מדוייק ושלם: התבוננות משותפת שהיא תמיד רחבה יותר. חשיבה משותפת שהיא תמיד רחבה יותר. אחידות בתגובות, בפעילויות וכו'. הערכות מיוחדת ונוחה אם יש צורך בלוגיסטיקה וכו'. ביחד מתאפשר ליצור משהו הרבה יותר משמעותי.
6) שמירה על צרכי הילד בתוך חווית המשפחה. מתוך שיתוף הפעולה, וההכרות של אחד את השני, נוכל ליצור לא רק מעטפת משפחתית אחידה, אלא גם ליצור מעטפת סביב כל ילד בהתאם לצרכיו וגילו. העבודה המשותפת מאפשרת לנו לפצל, לאחד, לסנן תכנים, להתאים צרכים וכו.
7) למידה מתמשכת והתפתחות פנימית עבור ההורים. אומנם ההורות מרגישה כמו כל החיים שלנו, אבל אנחנו בני ובנות אדם גם מעבר להורות. ההורות מפגישה אותנו עם אתגרים והתמודדויות ששום דבר בחיים לא הפגיש אותנו עד כה, לשמחתנו זהו מסע משותף; מסע המאפשר ומזמין להתפתחות אישית ומשותפת. מתוך השיח ההורי, השיקוף, והגמישות הנדרשת, כל אחד מאיתנו זוכה להזדמנות להתפתחות, ללמוד עוד על עצמנו, על בן/בת הזוג וכמובן - על הילדים שלנו.
כלים לשיתוף פעולה פורה בין הורים:
1) החלטה על "תקשורת תפעולית" מסודרת. בימים עמוסים אלו עלול להיות קשה לייצר תקשורת זורמת, ועל כן נרצה להחליט יחד על איך לנהל התנהלות זורמת זו: קביעת זמן קבוע לדבר על עניינים הוריים, ניהול יומן משותף, שיתוף עדכונים מהמסגרת על בסיס קבוע, וכו'.
2) הגדרת ערכים חשובים לתקופה הקרובה. המציאות החדשה עירערה הרבה יסודות. בתוך המציאות הזו עלינו להבין מה חשוב לנו ובמה אנו מתמקדים. שיח משותף והגדרת הערכים החשובים הם מהותיים מכיוון שישנם שינוים רבים, גם במפגש עם המציאות, גם בסדרי העדיפויות, וגם בהתנהלות בתים מסויימים.
3) דאגה אחד לשני. תקופה של לחץ משפיעה על כולנו. בכדי שנוכל לתמוך בילדינו, עלינו להיות במקום מאוזן בעצמנו בתוך מציאות מעורערת. לפעמים זה קשה. ע"י תמיכה ועידוד אחד של השני, נוכל לעזור אחד לשני לדאוג לעצמנו, וכך גם לילדינו.
4) חיזוק הקשר הזוגי - בין אם אנחנו הורים שחיים ביחד או בנפרד. טיב הקשר האישי בינינו הוא מהותי כדי להחזיק קשר משותף סביב הילדים וההורות. חשוב מאוד שנדע לקחת את הזמן, על מנת לחזק את הקשר והחיבור האותנטי בינינו, ולהתחבר לאדם שמאחורי ההורה (לגבי עצמנו ולגבי ההורה האחר). חיזוק קשר בינינו יאפשר לנו לפעול מתוך כבוד הדדי, להכיל את השוני בינינו ממקום מקבל, ולפעול יחד להתפתחות משותפת.
5) ראיית הטוב, בחירה בחיוביות: בימים אלו יותר מתמיד עלינו לבחור פנימית בטוב. להצליח לראות את הטוב שכן קיים. זה חשוב עבור עצמנו, עבור לוחמינו בשטח, עבור ילדינו ועבור עתיד המדינה. ראיית הטוב גם מובילה אותנו בהורות - היכולת לראות את הטוב בילדינו, במשפחתנו ובזוגיות שלנו. כולנו, כולנו פועלים מתוך טוב. מתוך רצון לספק את צרכינו הבסיסיים, מתוך רצון להרגיע את מכאובינו. אם נצליח כהורים לזכור את זה בשיח המשותף שלנו (גם במפגש עם הפערים), וגם מול הילדים שלנו, נעניק לכלל משפחתנו מתנה יקרה מפז.
נוסיף ונציין שמעטפת בריאה מפגישה אותנו גם עם אנשי המקצוע העוטפים את הילד שלנו. גם אתם עלינו ליצור קשר, חיבור ושפה משותפת, כדי ליצור לילדים שלנו מעטפת אחידה וחמה, היות וקיימים פערים גדולים בין המסגרת לבית, שיכולים לגרום לקושי ואתגר, ולחורים קטנים במעטפת .
שרי גת, אשת חינוך, מלווה הורים וצוותים חינוכיים.
רוצים להמשיך לקבל מאמרים מעוררי השראה ולקבל רעיונות ייחודיים ומעשיים לחינוך ילדים צעירים? הירשמו לניוזלטר החודשי שלנו ותקבלו את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלכם.
הירשמו לניוזלטר החודשי >>