


סמכות אוהבת בגן
מבט הוליסטי על התמודדות עם אלימות בגן ולדורף - מגבולות תומכים ועד הכלה רגשית
כרמי ינון
מאת
25.12.24
256
בוקר חדש מתחיל בגן הילדים. השמש מציצה בעדינות מבעד לווילונות, ובפינת המטבח כבר עסוקים הילדים בהכנת לחם טרי. ריח הבצק הטרי ממלא את החלל, והידיים הקטנות לשות בריכוז. זוהי תמונה של שלווה וסדר, אך לא תמיד כך נראים הימים בגן. לעתים, כמו סערה פתאומית, מתפרצים רגעים של השתוללות, אלימות והצקות, המאתגרים אותנו כגננות ומזמינים אותנו להתבונן עמוק יותר בתפקידנו.
מחבק כמו קירות הבית
כשם שקירות הבית מעניקים לנו תחושת ביטחון ומגינים עלינו מפגעי מזג האוויר, כך גם הסמכות האוהבת בגן מספקת לילדים מעטפת בטוחה ומגוננת. הצורה - בין אם היא פיזית כמו קירות הבית, או רגשית כמו גבולות ברורים - יוצרת מרחב מוגן שבתוכו יכולים הילדים לצמוח ולהתפתח בביטחון. זהו הבסיס להבנת חשיבותה של הסמכות בגיל הרך.
חיים וצורה: ריקוד עדין
שטיינר הדגיש את ההבדל המהותי בין כוחות החיים לבין האלמנט הצורני. כוחות החיים הם אלו המביאים תנועה, יצירתיות והתחדשות מתמדת - כמו מים זורמים בנחל. האלמנט הצורני, לעומת זאת, מביא עמו כיוון, גבול ומסגרת - כמו גדות הנחל המכוונות את זרימת המים. בגן אנו זקוקים לשניהם: למשחק החופשי והיצירתי מחד, ולמסגרת ברורה ותומכת מאידך.
מגע אוהב כגשר לביטחון
המגע של המבוגר עם הילד הוא אחד הכלים המשמעותיים ביותר בבניית סמכות אוהבת, במיוחד ברגעים של קושי. כשילד נמצא במצב של חוסר ויסות, יד מכוונת ובטוחה של מבוגר יכולה להיות כמו עוגן בסערה. זה יכול להיות חיבוק מכיל, יד מובילה בעדינות אך בביטחון, או אפילו ישיבה קרובה שמשדרת נוכחות ויציבות. המגע הזה, כשהוא נעשה מתוך הבנה ורגישות, מספר לילד סיפור של ביטחון ואהבה.
הקשר העמוק בין ויסות וסמכות
לב ליבה של ההתמודדות עם אלימות והצקות נעוץ בהבנה העמוקה של הקושי בויסות עצמי. ילדים, מטבעם, נמצאים בתהליך של למידת ויסות רגשותיהם ודחפיהם. אלו שמגלים נטייה להצקות ואלימות, פעמים רבות מתמודדים עם קושי מוגבר בתחום זה. תגובותיהם האימפולסיביות הן כמו נחל גועש שעדיין לא מצא את גדותיו.
כאן נכנס תפקידו החשוב של האלמנט הצורני. הצורה, על כל ביטוייה - סדר יום קבוע, טקסים, תנועות מובנות, ואפילו אופן הישיבה סביב השולחן - פועלת כמו גדות הנחל, מספקת תמיכה ומסגרת לכוחות החיים הסוערים. זהו גם תפקידה העמוק של התרפיה - לעזור לילד למצוא את הגדות שלו, את היכולת לווסת את זרימת רגשותיו ודחפיו.
טקסי מעבר: גשרים בין עולמות
מעברים בגן הם הזדמנויות קסומות לחיזוק הויסות והצורה. כמו גשר המחבר בין שתי גדות, כך הטקסים והמעברים מסייעים לילדים לנוע בביטחון בין פעילויות שונות. הדלקת נר לפני הארוחה, שיר מיוחד לזמן סידור הצעצועים, או תנועה מסוימת המסמלת מעבר ממשחק חופשי למפגש - כל אלה הם לא רק כלים ארגוניים, אלא מרחבים קסומים של התכנסות והתכווננות פנימית.
כוחם של מעברים בבניית יכולת ויסות
המעברים בין פעילויות בגן הם הרבה יותר מרגעי התארגנות טכניים - הם מהווים הזדמנות יקרת ערך לתרגול ויסות עצמי ולחיזוק האלמנט הצורני. כמו נגן תזמורת המרים את שרביטו ברגע המעבר בין פרקי היצירה, כך גם המעברים בגן דורשים תשומת לב והתכווננות מיוחדת, הן מהצוות והן מהילדים.
כל מעבר הוא למעשה תרגיל קטן בויסות - מהפסקת פעילות אחת, דרך התארגנות מחודשת, ועד כניסה לפעילות הבאה. זוהי הזדמנות ללמוד לעצור, להתכוונן מחדש, ולהתחיל. ילד שלומד לנווט מעברים בהצלחה מפתח כלים חיוניים לויסות עצמי, שישרתו אותו גם ברגעי אתגר ועימות.
יתרה מזאת, מעברים מונחים היטב משפיעים באופן ישיר על איכות הפעילות הבאה. כשילדים עוברים ממשחק חופשי לארוחה דרך טקס מעבר מובנה ורגוע, הם מגיעים לשולחן במצב נפשי מווסת יותר. כך, המעברים עצמם הופכים לכלי מניעה של התנהגות אלימה.
בשל חשיבותם הרבה של המעברים בבניית יכולת הויסות, הקדשנו לנושא זה כתבה נפרדת ומקיפה: "אמנות המעברים בגן ולדורף". מומלץ לקרוא אותה כהשלמה לדיון שלנו בהתמודדות עם אלימות.
מחול של אהבה וגבולות
העבודה בגן ולדורף היא כמו מחול עדין בין כוחות החיים והצורה, בין החופש והגבול, בין האהבה והסמכות. כגננות, תפקידנו הוא להיות כמו רקדנית מיומנת, הנעה בחן בין המרחבים הללו, יודעת מתי להחזיק ומתי לשחרר, מתי להציב גבול ומתי לאפשר זרימה. דרך מחול זה אנו מלמדות את ילדינו את האמנות העדינה של להיות אדם שלם - חופשי ומווסת, יצירתי ואחראי, אוהב ובטוח.
כשסערה מתחוללת: התמודדות ישירה עם אלימות בגן ולדורף
מבט אל תוך הסערה
לעתים, גם בגן המוקף באהבה וגבולות ברורים, מתפרצת סערה של אלימות. במיוחד אצל הבנים, האנרגיה הגועשת יכולה להתפרץ כמו נחל שעולה על גדותיו. זה יכול להתחיל בדחיפה קטנה בזמן המשחק החופשי, או במבט מאיים בחצר, ובשניות להתפתח לעימות של ממש. ברגעים אלה, תפקידנו כמחנכים הוא להיות כמו עץ איתן בסערה - יציב, נוכח ומגונן.
הרגע שלפני הסערה
כמו חקלאי מיומן היודע לקרוא את סימני מזג האוויר, כך עלינו לפתח רגישות לסימנים המבשרים על התפרצות אלימה. זה יכול להיות שינוי קל בטון הדיבור, תנועות גוף מתוחות, או שינוי באווירת המשחק. ברגעים אלה, נוכחות קרובה של המבוגר, או הצעה עדינה למעבר לפעילות אחרת, יכולה למנוע את ההתפרצות.
המגע המרפא
כשהסערה כבר מתחוללת, המגע הפיזי הופך למפתח משמעותי. לא מדובר במגע מגביל או כוחני, אלא במגע שמספר סיפור של הכלה וביטחון. יד מונחת בעדינות על הכתף, או ליווי פיזי למקום שקט, יכולים להיות כמו עוגן בים סוער. המגע הזה מספר לילד: "אני כאן איתך, אני רואה את הסערה שבתוכך, ואני יכול להכיל אותה".
מרחב להכלה משותפת
ברגעי סערה רגשית, הדבר הראשון שעלינו לעשות כמחנכים הוא להתחבר לנשימה שלנו. טבעי שנחוש כעס או תסכול נוכח התנהגות אלימה, אך עלינו תחילה להכיל את רגשותינו שלנו. בגן יצרנו פינת הירגעות - מרחב מוגן ושקט אליו אנו מלווים את הילד הסוער. זה אינו מקום של עונש, אלא מרחב של הכלה משותפת. כאן, בישיבה שקטה יחד, אנו מעניקים לילד את התחושה שאנחנו מבינים את הסערה שבתוכו. המגע העדין והקול הרגוע שלנו מספרים לו: "אני כאן איתך, אני מבין כמה קשה לך עכשיו, ויחד נמצא דרך להתמודד". אנו מציבים גבול ברור להתנהגות, אך לא לילד עצמו - זו הבחנה קריטית שמאפשרת הכלה אמיתית.
תוצאות טבעיות וברורות
כמו בטבע, לכל פעולה יש תוצאה טבעית. ילד שמשתמש בצעצועים ככלי נשק מגלה שהצעצועים צריכים "לנוח". ילד שמתקשה לשחק בבטחה עם חבריו מוזמן לעבוד לצד המבוגר. אלו אינן עונשים, אלא תוצאות טבעיות שעוזרות לילד להבין את הקשר בין התנהגותו לבין המתרחש סביבו.
חיבור מחדש דרך מעשה מתקן
אחרי שהסערה שוככת, מגיע הרגע המשמעותי של התיקון. בגיל הרך, השיחות וההסברים אינם מספיקים - הילדים מפנימים דרך העשייה. המעשה המתקן צריך לדרוש מאמץ משמעותי ולהיות קשור באופן ישיר להתנהגות הבלתי הולמת. למשל, ילד שהרס יצירה של חבר יעבוד בסבלנות על יצירת מתנה חדשה עבורו, או ילד שפיזר צעצועים בכעס יסדר בקפידה את כל פינת המשחק. חשוב שהילד יחווה את הקשר הישיר בין המעשה המתקן לבין ההתנהגות הקודמת - זה מה שיעזור לו להפנים ולהתפתח. העשייה המאומצת והמכוונת היא שמדברת אל נפשו של הילד ותומכת בפיתוח היכולת לוויסות עצמי בעתיד.
הבנת הסיפור העמוק
מאחורי כל התנהגות אלימה מסתתר סיפור. לפעמים זה סיפור של קושי בויסות חושי - הילד שזקוק למגע חזק כדי להרגיש את גבולות גופו. לפעמים אלו הדים מהבית - מתחים או שינויים שהילד מתקשה לעבד. תפקידנו הוא להתבונן מעבר להתנהגות, לראות את הילד השלם, ולבנות גשר של הבנה.
יצירת מעטפת תומכת
העבודה עם אלימות דורשת מעטפת תומכת רחבה. שיתוף פעולה עם ההורים הוא קריטי - לא כדי להאשים או לשפוט, אלא כדי להבין ולתמוך. לעתים נדרשת גם עזרה מקצועית - ריפוי בעיסוק שיעזור בויסות החושי, או תרפיה שתתמוך בעיבוד רגשי. כל אלה הם חלק ממארג התמיכה שעוטף את הילד.
טיפוח הקבוצה כמרחב מרפא
הקבוצה כולה יכולה להיות מרחב מרפא. כשאנחנו מטפחים אווירה של עזרה הדדית, כשאנחנו מספרים סיפורים על גיבורים שלומדים לשלוט בכוחם, כשאנחנו חוגגים רגעים של חברות ושיתוף פעולה - אנחנו יוצרים קרקע פורייה לצמיחה חברתית בריאה.
מבט אל העתיד
כמו גנן שיודע שהשתיל הצעיר יהפוך יום אחד לעץ חזק, כך גם אנחנו רואים בכל ילד, גם ברגעיו הסוערים ביותר, את הפוטנציאל להתפתחות בריאה. האלימות היא לעתים קרובות ביטוי של כוח חיים עוצמתי שעדיין לא מצא את אפיק הביטוי הנכון שלו. תפקידנו הוא לעזור בהכוונת כוח זה לאפיקים בונים ויצירתיים.
בסופו של יום, העבודה עם אלימות בגן היא הזדמנות - הזדמנות ללמוד על עצמנו כמחנכים, על הילדים שבאחריותנו, ועל הדרך העדינה והמורכבת של להיות אדם בעולם. זוהי עבודה הדורשת סבלנות, תבונה ואהבה אין-סופית - ממש כמו הגינה שדורשת טיפוח יומיומי, אך מניבה פירות מתוקים בעונתם.
כרמי ינון, מרכז מסלול ולדורף לגיל הרך במכללת אורנים, גנן ולדורף, מלווה צוותים חינוכיים, מספר סיפורים

רוצים להמשיך לקבל מאמרים מעוררי השראה ולקבל רעיונות ייחודיים ומעשיים לחינוך ילדים צעירים? הירשמו לניוזלטר החודשי שלנו ותקבלו את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלכם.
הירשמו לניוזלטר החודשי >>